Tuesday, June 28, 2022

Prokuroi i GJND-së, Karim Khan qëndron në Kharkiv: Askush nuk do të amnistohet në Ukrainë


Karim Khan, avokati britanik, i cili u emërua vitin e kaluar prokuror i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, qëndroi sot në Kharkiv për të inspektuar dëmet e shkaktuara në qytet që nga pushtimi i Rusisë.

Khan vizitoi disa vende, duke përfshirë vendin e një sulmi ajror kundër ndërtesave qeveritare dhe një lagje banimi që është granatuar rëndë.

I pyetur nëse GJND-ja do të ndiqte figurat dhe politikanët ushtarakë rusë të profilit të lartë, Khan i tha BBC-së se gjykata po mblidhte prova dhe do t’i ndiqte ato “kudo”.

“Kushdo që ka armë, kushdo që ka pushtet, ka disa përgjegjësi në një konflikt. Askush nuk ka një çek bosh për të bërë çfarë të dojë pa u ndëshkuar”, tha ai.

Kjo mund të përfshijë trupat ukrainase. Khan tha se ICC do të “shikojë përgjegjësinë nga të gjitha anët”.

“Nëse njerëzit janë vrarë, ne duhet të dimë se kush i vrau. Nëse ndërtesat janë dëmtuar, kush i ka dëmtuar. Dhe nëse ishte e justifikuar nga nevoja ushtarake dhe proporcionale”, shtoi ai.

Ukraina tani ka rreth 16 mijë raste të hapura të krimeve të luftës.

Prokurorët e saj lokalë po mbështeten nga ekipe ekspertësh të vendeve të ndryshme, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Francën, Sllovakinë dhe Lituaninë. /Telegrafi/

Lajmet e fundit