Saturday, November 27, 2021

Kim Jong-un përballet me padi për “parajsa në tokë” – askush nuk pret që diktatori korean ta paguajë dënimin


Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong-un duhet të paguajë dëmshpërblim për një skemë të viteve 1959-84 që pa më shumë se 90 mijë njerëz të lëviznin atje nga Japonia, ka vendosur një gjykatë në Tokio.

Fushata e riatdhesimit u dënua më vonë nga disa si “rrëmbim shtetëror”. Pesë persona që morën pjesë dhe më vonë u arratisën nga Veriu kanë kërkuar 100 milionë jen (880 mijë dollarë) secili.

Ata nuk presin që Kim të shfaqet ose të paguajë, por shpresojnë se një vendim mund të ndihmojë në negociatat e ardhshme, raporton bbc.

Mijëra koreanë u zhvendosën në Japoni – shumë kundër vullnetit të tyre – gjatë sundimit të saj kolonial të gadishullit Korean nga 1910 në vitin 1945. Shumica dërrmuese e njerëzve të përfshirë në skemën e zhvendosjes ishin koreanëve etnikë që u shitën një vizion të “Atdheut” si “parajsë” ” – dhe disa bashkëshortë japonezë shkuan me ta. Koreja e Veriut dhe Japonia mbështetën fushatën.

Veriu ishte i dëshpëruar për t’u rindërtuar pasi u shkatërrua nga Lufta e Dytë Botërore dhe Lufta e Koresë. Japonia i konsideronte koreanët si të huaj dhe ishte e lumtur të ndihmonte në zhvendosjen e tyre.

Kombinimi i diskriminimit në Japoni dhe propagandës së Koresë së Veriut që premtonte një jetë idilike të kujdesit shëndetësor, arsimit dhe vendeve të punës falas në vendlindje ishte një tundim i madh. /Telegrafi/

Lajmet e fundit
MARKETING I PAGUAR POLITIK